Het is deze zomer dertig jaar geleden dat Wilhelmina neerstreek in Maaspoort, op sportpark De Saren. Het was een ingrijpende verhuizing in 1990, van Den Bosch-West naar het nieuwe noorden van de stad.  ‘Op Maaspoort maken we de eeuw vol. Dan zitten we als oudste Bossche club in de jongste Bossche wijk’, zei bestuurslid Peter van den Groenendaal destijds.

Aan de verhuizing ging vanaf november 1986 veel overleg en discussie vooraf. Na langdurig beraad en moeizaam afgedwongen toezeggingen van de gemeente, ging de ledenvergadering op 7 december 1987 akkoord met de verhuizing. Wilhelmina ontving een half miljoen gulden (circa 225.000 euro). Het was de financiële basis voor het clubhuis, tribune en aanpalende ruimtes. De twaalf kleedkamers kwamen voor rekening van de gemeente. De aanleg kostte de gemeente alles bij elkaar 6,7 miljoen gulden (zo’n 3 miljoen euro)

Staantribunes
In september 1988 verschenen de eerste graafmachines aan de Sarenweg.  Tot verrassing van velen voorzag de gemeente Den Bosch het hoofdveld ook nog eens van staantribunes rondom, wat het complex nog altijd een heel volwassen indruk biedt. ‘Plotseling lagen er tijdens de bouw 3.000 betonblokken op het complex. Daar gingen ze staantribunes van maken. Bij de onderhandelingen was daar helemaal niet over gesproken, maar de gemeente redeneerde dat wij min of meer moesten behouden wat we op de Wolfsdonken hadden’, herinnert Peter van den Groenendaal zich, die destijds samen met Peter Verbunt, Ad van der Geld en Han van Ooste lid was van de bouwcommissie.

Eerste kunstgras
In augustus 1990 was het zo ver dat De Saren kon worden betrokken; vier velden waarvan één met kunstgras. Het eerste kunstgras voor een voetbalclub in Den Bosch en het tweede in Nederland. Dat bleek al snel een aantrekkelijke vluchtheuvel voor clubs uit het betaald voetbal die onder strenge winterse omstandigheden niet op hun eigen gras uit de voeten konden. Zo deden onder andere PSV, FC Utrecht, Willem II, FC Den Bosch, RKC en TOP Oss De Saren aan.

Mét Wilhelmina verhuisde ook de Dameskorfbalclub Deuteren mee naar Maaspoort, naar het veld dat nu in gebruik is als trainingsveld sinds de korfbalclub is opgeheven. Wilhelmina kreeg daarmee  minder ruimte dan op De Wolfdonken waar het complex zes  grasvelden telde.

Paleiskwartier
Den Bosch-West was in de jaren tachtig van de vorige eeuw flink aan het vergrijzen, wat voor de gemeente mee aanleiding was om de ‘achterkant van het station’ nieuwe impulsen te geven. Vanuit die gedachte ontstond het Paleiskwartier en werd gezocht naar ruimte voor onderwijsinstellingen. Daarvoor moest de groene long met drie sportparken en een grote speelweide gaan wijken. Concordia SVD en RKJVV, de twee andere voetbalclubs elders op De Wolfsdonken, toonden zich minder happig om te verhuizen, Wilhelmina wilde wel. Anno 2020 kunnen we constateren dat Concordia geruisloos is verwaterd binnen CHC en RKJVV niet meer bestaat.

Op De Wolfsdonken speelde Wilhelmina op de plek waar nu de boeren-en tuindersvereniging ZLTO en de agrarische opleidingen van Helicon zijn gevestigd. Een sfeerrijk sportpark was het, met veel geboomte en het clubhuis centraal gelegen tussen de velden. Van 1951 tot 1990 speelde Wilhelmina daar, een periode waarin het ook twaalf jaar betaald voetbal speelde, voornamelijk in de tweede divisie , maar ook een jaar in de eerste divisie. Betaald voetbal bleek financieel een moeizame strijd voor Wilhelmina. Beter verging het de club nadat de afdeling betaald voetbal was opgegaan in FC Den Bosch. Vanuit de vierde klasse bereikte Wilhelmina de hoofdklasse, toen nog het allerhoogste op amateurniveau.

Als hoofdklasser verhuisde Wilhelmina in 1990 na 39 jaar van De Wolfsdonken naar De Saren. Het eerste elftal heeft die positie niet kunnen handhaven, het ledental ging wel sterk omhoog, van een kleine 500 naar inmiddels een dikke 1.000 leden. ‘Verhuizing gaat gepaard met emoties. Maar we moeten ons verstand gebruiken. In deze jonge wijk zijn we zeker van jonge leden’, stelde toenmalig voorzitter Gerard Fakkers.

Video’s
Afscheid de Wolfsdonken (inclusief wedstrijd) – 8 juni 1990: https://youtu.be/BbIU–sUyGM
Opening de Saren – 13 oktober 1990: https://youtu.be/Cu7HZLAF9q4

Door: Henk Mees