In november start bij Wilhelmina de cursus Pedagogisch handelen binnen de sport, module 2. Deze cursus is een vervolg op module 1 en zeer geschikt voor trainers/coaches, vrijwilligers en bestuursleden.
De cursus wordt gegeven door Arnoud Jonker van 4-Skills Soccer Academy en vindt van 19.00 tot 21.30 uur plaats in de kantine van Wilhelmina.
Cursusdata:
Donderdag 21 november
Dinsdag 3 december
Donderdag 12 december
Dinsdag 17 december
Zowel de trainers, commissie- en/of bestuursleden krijgen vele achtergronden, handvatten, tips en adviezen mee op de vier pijlers van de opleiding:
– Het wegzetten van een veilige sportvereniging voor iedere sporter en iedere vrijwilliger
– Het aanbieden van een veilige en uitdagende trainingsomgeving voor iedere sporter
– Het aanbieden van een positieve begeleiding en coaching van iedere sporter
– Het wegzetten en aanbieden van een veilige sportomgeving voor iedere sporter
Inhoud cursus Pedagogisch handelen binnen de sport, module 2
Avond 1: Gouden Weken 2.0; de achtergronden van de speler
Wanneer je de achtergronden van je sporters goed kent, kun je deze in positieve zin manipuleren. Sporters worden van verschillende kanten beïnvloed. We bespreken hoe je deze beïnvloeding in positieve zin kunt inzetten binnen zowel de persoonlijke- als team/ groepsontwikkeling. We bespreken hierin de specifieke leeftijdskenmerken van sporters en de vier pijlers van het succesvol samenwerken. Ook ga je aan de slag met ‘probleemoplossend werken’. We oefenen in de praktijk het oplossen van probleemgedrag of situaties via methodische stappen waar we uit negatieve emoties leren blijven, maar gericht oplossingsgericht werken. Hierbij stimuleren we om de sporter te leren zelfreflectie toe te passen en zelf met oplossingen te komen, te kiezen en uit te voeren.
Avond 2: Training geven aan sporters met gedragsproblematieken
We bespreken wat probleemgedrag precies inhoudt en welke verschillende vormen/soorten van probleemgedrag er zijn. Je krijgt inzicht welke drie fases hierin doorlopen worden en welke belangrijke rol je hier als trainer in speelt binnen elke fase om de situatie niet te laten escaleren en zelfs zoveel mogelijk preventief te voorkomen. We bespreken het eventueel fysiek moeten ingrijpen en hoe dit op adequate manier te doen ter bescherming van zowel de sporter, de groep als vooral ook jezelf als trainer. En wanneer dit absoluut ook niet te doen. Dit doen we aan de hand van onze eigen casus, waar je in een kleine groep samen mee aan de slag gaat om de achtergronden in de praktijk direct te leren toepassen.
Avond 3: Positief coachen 2.0; individuele coaching
We bespreken de vier inzichten van het trainerschap en hoe persoonlijke leerdoelen op te stellen voor iedere unieke sporter binnen je groep. We gaan in op de vijf verschillende stijlen van coachen om elke sporter zijn of haar eigen leerdoelen te laten behalen. In een kleine groep leer je deze verschillende stijlen van coaching in te zetten met je eigen gestelde leerdoelen die je hebt als trainer/coach.
Avond 4: Positieve samenwerking met ouders
Een positieve samenwerking met ouders is van wezenlijk belang in het wegzetten van een positief en veilig sportklimaat. Een negatieve samenwerking zorgt immers voor veel wrijving, onduidelijkheid en onbegrip. Dit kan een grote weerslag hebben op het sportende kind met kans dat het sportplezier verdwijnt en het kind zelfs stopt met sporten. We bespreken welke verschillende rollen en inzet de ouders binnen de vereniging hebben en we hierin de krachten kunnen bundelen ten behoeve van het sportende kind. In een kleine groep werken we aan gericht kaderbeleid omtrent ouders binnen jouw vereniging, waarbij deze ook niet wegvalt wanneer bepaalde vrijwilligers stoppen. Dat dit te allen tijde behouden blijft en er voor alle partijen duidelijkheid en rust heerst. Waarbij we leren zaken met elkaar af te spreken, uit te spreken en aan te spreken waar dit nodig is.
Accreditatiepunten:
KNVB: 5 Licentiepunten
NEVOBO: 6 licentiepunten
KNSB: 8 licentiepunten
Atletiek Unie: 1 licentiepunten
KNGU: 6 licentiepunten
KNLTB: 8 licentiepunten
Meedoen en inschrijven
De cursus is gratis en het is mogelijk de cursus per avond te volgen. Wel moet je je even aanmelden. Stuur hiervoor een mail naar hoofdopleiding@rkvvwilhelmina.nl.